Een fietshelm zou een essentieel onderdeel moeten zijn van elke fietser. Een goede kwaliteit en correct gekozen helm minimaliseert het risico bij een val, die anders fatale gevolgen zou kunnen hebben. Maar hoe kies je die? Wij helpen je op weg in ons brede assortiment.
Basiscriteria
Het is niet nodig om veel geld uit te geven aan een fietshelm, zolang deze maar gecertificeerd is. Een gecertificeerde helm voldoet aan de technische normen op Europees niveau, mits deze is gemarkeerd met "CE EN 1078". Andere belangrijke parameters om naar te kijken zijn gewicht, ventilatie, mate van bescherming, extra uitrusting en toegevoegde functies. Deze parameters verschillen afhankelijk van het type fietsen waarvoor de helm primair is bedoeld.
Als je je fiets voornamelijk in de stad gebruikt, is een stadshelm de beste keuze. Stadshelmen hebben meestal een eleganter ontwerp, een stevigere buitenschaal en voldoende bescherming voor de zijkanten en de achterkant van het hoofd.
Als je niet alleen op de weg, maar ook in het bos fietst, kies dan voor een universele helm. Deze helmen bieden voldoende bescherming aan de zijkanten en de achterkant, zijn goed geventileerd en de ventilatieopeningen zijn vaak beschermd met een insectennet. Ze hebben vaak ook een ingebouwd licht voor betere zichtbaarheid.
Als je houdt van snel fietsen op asfalt, kies dan voor een weghelm. Weghelmen hebben een geweldige aerodynamica en ventilatie, maar het nadeel kan zijn dat de zijkanten en achterkant minder goed beschermd zijn.
MTB- en endurohelmen zijn geweldig voor mountainbiken tussen de takken dankzij de geïntegreerde klep. Ze hebben minder ventilatie, waardoor ze iets zwaarder zijn, maar bieden een hoge mate van bescherming voor het hoofd, wat cruciaal is bij een potentieel ongeluk. Als je een fan bent van downhill of enduro, kies dan voor een integraal- of full-face helm. Dit type beschermt niet alleen het hoofd en gezicht, maar ook de kaak.
Als je houdt van nieuwe technologische snufjes, hebben we ook een optie voor jou. Slimme helmen bieden een unieke fietsbeleving. Geïntegreerde bluetooth, luidsprekers of communicatie met andere fietsers die dezelfde helm dragen, zijn slechts een fractie van de mogelijkheden die deze helmen bieden.
Wat betreft de maat, de meeste helmen hebben een ingebouwd wieltje om de maat binnen een bepaald bereik aan te passen. Volgens het bereik worden helmen ingedeeld in de maten XXS – 2XL. Je kunt echter ook maten vinden die zijn gemarkeerd met nummers, wat dan de omtrek van het hoofd in centimeters aangeeft op de plek waar de helm komt te zitten.
Kinderen en helmen
Ook de allerkleinsten hebben een helm nodig, zelfs als ze nog niet zelfstandig kunnen fietsen. Onder kinderhelmen vind je helmen die geschikt zijn voor baby’s vanaf 6 maanden. Deze helmen kunnen worden uitgerekt tot een maat die ook geschikt is voor kinderen van 3 jaar, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je voortdurend een nieuwe helm moet kopen voor je groeiende kind. Een
kinderfietshelm is geschikt tot 9 jaar. Kinderen vanaf 10 jaar zouden al een volwassen helm moeten dragen.
Als je meer wilt weten over het kiezen van een helm, kun je op onze blog een artikel vinden over het kiezen van een helm. Vergeet tijdens het winkelen niet te kijken bij de accessoires voor fietshelmen, waar je dingen vindt zoals lampjes en regenhelmen, of een nieuwe fietsbril om je gezichtsvermogen te beschermen tegen meer dan alleen de zon.